Warsztaty kulinarne czyli zdrowie na talerzu
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w programie edukacyjnym „Kolorowy świat warzyw i owoców na talerzu. Napoje mleczne- źródło wapnia w diecie dorastających dzieci. Zapobieganie marnotrawieniu żywności”.
Właściwie zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla rozwoju dziecka. O zasadach zdrowego odżywiania, o korzyściach płynących z diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, usłyszały dzieci od specjalisty d/s żywienia- p. Aleksandry Zator. Pani Ola jest dietetykiem klinicznym. W atrakcyjny dla dzieci sposób, przypomniała zasady budowy piramidy zdrowia (żywieniowej), przybliżyła wartości odżywcze owoców i warzyw, zwróciła uwagę na znaczenie spożywania produktów mlecznych. Po solidnej porcji wiedzy, dzieci samodzielnie skomponowały śniadanie złożone z płatków owsianych, jogurtu i wybranych owoców. Prawidłowe nawyki żywieniowe, systematycznie kształtowane wśród najmłodszych, będą stanowić podstawę zdrowego stylu życia.
Elżbieta Bury
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2140144259494806&set=pcb.2140144302828135