Jak powstaje chleb?
Jeszcze niedawno nasze babcie wypiekały w sobotnie wieczory piękne, pachnące chleby. Dziś dzieci coraz rzadziej obserwują wypiekanie chleba w domu. Żeby wrócić do tradycji postanowiliśmy samodzielnie przygotować ciasto drożdżowe i spróbować upiec chleb.
Okazało się, że chleb wyszedł przepyszny. Wszyscy degustowali i zachwalali smak samodzielnie przygotowanego pieczywa. Jak się dowiedziałam wiele dzieci wypróbuje przepis raz jeszcze w domu, aby zainspirować rodziców do wspólnego pieczenia. Nasza nauka przez pracę oraz doświadczanie, tworzenie i przeżywanie to główne założenia pedagogiki Celestyna Freineta, które przyniosły dzieciom wiele radości i cennej nauki.
Małgorzata Zaworska
Przepis na chleb klasy 3:
50 dag mąki ( wymieszać trzy rodzaje np. pszenna, żytnia i orkiszowa)
3 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki oleju
Pół litra lekko podgrzanej wody
3 dag drożdży
Płaska łyżka soli