Zdrowo… marchewkowo!
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój i utrzymanie dobrego stanu zdrowia zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Znaczenie dla zdrowia mają również prawidłowe nawyki i zwyczaje żywieniowe, które najczęściej kształtują się w młodym wieku.
Jak zatem zachęcić do zdrowego odżywiania nasze dzieci?
Myślę, że p. Agacie – ekspertowi żywienia udało się tego dokonać. W klasie 3 odbyły się warsztaty kulinarne, które przyniosły oczekiwane efekty w postaci pysznego ciasta marchewkowego, ale nie tylko. Wspólne czytanie przepisu, odmierzanie produktów, tarcie marchewki, mieszanie składników, opowiadanie o właściwościach odżywczych rożnych produktów, to doświadczenia kulinarne, które wiele wniosły w myślenie o prawidłowych nawykach żywieniowych trzecioklasistów. Z prawdziwą radością i zaangażowaniem wszyscy uczestniczyli w kolejnych etapach przygotowania ciasta marchewkowego, nawet w umieszczaniu go w piekarniku. Nie ukrywali zachwytów nad niezwykle smacznym efektem końcowym. Ciasto było przepyszne!!! Wymienianie składników ciasta i nazw używanych w całym procesie urządzeń, przedmiotów pozwoliło nam kolejny raz utrwalić w „łańcuszku” rzeczowniki.
Każde dziecko wróciło do domu ze wspomnieniem smaku, zapachu i przepisem na to, wcale nie trudne do wykonania, pełne witamin ciasto marchewkowe.
Pani Agato…dziękujemy, to było bardzo miłe i „smaczne” spotkanie!
Jolanta Brudniak

https://www.facebook.com/photo?fbid=2117154631793769&set=pcb.2117154941793738