Przed Wielkanocą
11 kwietnia, klasa pierwsza i druga, uczestniczyły w ciekawej prelekcji i pokazie bogatej kolekcji jajek, zdobionych przeróżnymi technikami.
Zajęcia poprowadziła p. Kazimiera Czabaj, opowiadając o znaczeniu i symbolice jajka, będącego znakiem płodności i powrotu przyrody do życia po zimie.
W zależności od techniki zdobienia, malowane jajka mają różne nazwy. Kraszanki (znane też jako kroszonki), to jajka gotowane w kolorowych barwnikach. Kiedyś stosowano tylko naturalne barwniki (łupiny z cebuli czy orzecha włoskiego, kora z młodej jabłoni, sok z buraka). Pisanki przygotowuje się rysując na skorupce wzory, gorącym, roztopionym woskiem. Następnie zanurza się jajka w barwniku. Do rysowania używa się szpilek, igieł, słomek i drewienek.
W kolekcji p. Kazi, znalazły się też jajka zdobione cekinami, guzikami, wstążkami, modeliną i innymi bardzo wymyślnymi materiałami. Były jajka, w których wzory wycinano wiertłem dentystycznym. Dzieciom podobały się wszystkie zdobienia, szczególnie te, które wymagały wielkiej precyzji i cierpliwości.
Elżbieta Bury




